فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
پیاپی 3 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریدون رهنمای رودپشتی*، سید حسین حسینی، محسن جعفری صفحات 1-16

    از جمله موضوعات مهمی که در طی چند سال گذشته بسیار مورد توجه محافل اقتصادی کشور ما بوده، بحث خصوصی سازی و اجرای اصل 44 قانون اساسی است. حال سوالی که مطرح است این است که تغییر نوع مالکیت شرکت ها با توجه به معیارهای نوین ارزیابی واحدهای تجاری، تا چه حد توجیه منطقی دارد؟ به عبارت دیگر، آیا واحدهای تجاری با مالکیت خصوصی در محیط اقتصادی کشور ما توانسته اند ارزش آفرینی بیشتری از سایر شرکت های دولتی داشته باشند؟ این مقاله به بررسی ارتباط میان نوع مالکیت شرکت ها (میزان حمایت دولت از آن ها) و معیارهای مالی نوین سنجش عملکرد و همچنین معیارهای سنجش ارزش آفرینی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. در این تحقیق که برای یک دوره ی نه ساله اجرا شده، ارتباط میان نوع مالکیت شرکت های مورد مطالعه فعال در بورس تهران که دارای ویژگی های تعریف شده در پژوهش به عنوان جامعه آماری و نمونه آماری بودند، با معیارهای نوین سنجش عملکرد و ارزش آفرینی مورد آزمون قرار گرفته است. فرضیه های تحقیق از طریق همبستگی، رگرسیون غیرخطی ساده و آزمون مقایسه میانگین دو جامعه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین درصد تملک دولت از سهام شرکت ها و ارزش آفرینی ارتباط معنی داری وجود دارد. بدین ترتیب که شرکت های خصوصی که درصد تملک دولت از سهامشان کمتر از 50 درصد است، ارزش آفرینی بیشتری دارند. همچنین، طبق یافته های به دست آمده، بین معیارهای نوین سنجش عملکرد مبتنی بر ارزش آفرینی (یعنی EVA و CVA) و معیارهای سنتی (یعنی ROA و ROE) رابطه وجود دارد. در نهایت اینکه شرکت های دارای مالکیت خصوصی نسبت به شرکت های دولتی دارای ارزش آفرینی می باشند.

    کلیدواژگان: حمایت دولت، ارزش آفرینی، بورس اوراق بهادار تهران
  • مسعود پورکیانی*، کیمیا سادات میرکمالی، زاهده شفیعی صفحات 17-28

    شرکت ملی گاز ایران در طی سال های 2003 و 2004 اقدام به برون سپاری برخی از وظایف و فعالیت های خود نمود و پیرو این تصمیم 8000 نفر از کارکنان خود را در قالب بازنشستگی زودرس، بازخرید، برکناری و... تعدیل کرد. این پژوهش که با هدف بررسی تاثیر اجرای طرح برون سپاری بر عملکرد  کارکنان انجام شده است به لحاظ مخاطب شناسی کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها از نوع «توصیفی-پیمایشی» می باشد. در این پژوهش با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساز که حاوی 20 سوال در مقیاس لیکرت است به بررسی دیدگاه مدیران و کارشناسان درباره تاثیر اجرای طرح بر عملکرد کارکنان پرداخته شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مدیران و کارشناسان دارای مدرک تحصیلی حداقل لیسانس در شرکت ملی گاز ایران است که تعداد آن ها در طی دوره انجام تحقیق 520 نفر بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول جوامع محدود 82 نفر برآورد شده است و برای تحلیل داده های تحقیق نیز از آزمون کولموگروف-اسمیرنف و t تک نمونه ای و نمونه های مستقل استفاده شده است که در نهایت با مقایسه دیدگاه مدیران و کارشناسان مشخص شد که بین اجرای طرح برون سپاری و عملکرد کارکنان رابطه معناداری وجود دارد. همچنین یافته های تحقیق نشان می دهند که اجرای طرح برون سپاری موجب بهبود عملکرد کاری کارکنان نشده است.

    کلیدواژگان: برون سپاری، عملکرد کارکنان، تعدیل نیروی انسانی، منابع انسانی، شرکت ملی گاز ایران
  • صفحات 29-37

    حکمرانی خوب از جمله مباحث مطرح در زمینه توسعه کشورها است. در سالیان اخیر، حکمرانی خوب تبدیل به موضوعی داغ در مدیریت بخش دولتی شده است و این به واسطه نقش مهمی است که حکمرانی در تعیین سلامت اجتماع ایفا می کند. می توان گفت سازمان های غیردولتی در سراسر جهان مشارکت افراد جامعه را در فرآیند توسعه تقویت می کنند و همچنین درک بهتر حکمرانی خوب می تواند یک نقشه راه یا مبنایی برای قضاوت در خصوص فرایندهای آتی اصلاحات نهادی و تکامل در بخش دولتی فراهم کند. این پژوهش به بررسی مولفه های حکمرانی خوب بر روی سازمان های غیر دولتی (NGO) پرداخته است. نوع تحقیق، توصیفی و روش تحقیق مورد استفاده، روش پیمایشی (زمینه یابی) است و هدف آن کاربردی است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. سنجش روایی پرسشنامه از طریق بررسی محتوایی توسط اساتید مورد تایید قرار گرفته است. همچنین برای پایایی پرسشنامه ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده است که بعد از اصلاح پرسشنامه 879/0 درصد می باشد. جامعه آماری این پژوهش شرکت ارتباطات و زیرساخت می باشد که از روش تصادفی طبقه ای برای نمونه گیری استفاده شده است. همچنین پرسشنامه بین مجموع مدیران ستادی و معاونت های مجموعه ارتباطات و زیرساخت توزیع شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. یافته های تحقیق در بررسی روابط بین متغیرهای مستقل (نتیجه گرایی، اثربخشی نقش ها و وظایف، ارتقا ارزش ها، شفاف سازی، ظرفیت سازی و پاسخگویی) و متغیر وابسته (سازمان های غیر دولتی NGO) نشان داد که مولفه ی نتیجه گرایی بیشترین تاثیر را در سازمان های غیر دولتی (NGO) و همچنین مولفه ی پاسخگویی کمترین تاثیر را روی سازمان های غیر دولتی (NGO) دارد.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب شفاف سازی، پاسخگویی، سازمان های غیر دولتی، NGO
  • صفحات 39-58

    دور کاری نقطه عزیمت از شرایط کاری استاندارد به سمت رویه های کاری قابل انعطاف می باشد که در حال حاضر عمومیت یافته و به چالش منحصر به فردی، برای مدیران و کارکنان تبدیل شده است. در برنامه پنجم توسعه، دور کاری به عنوان ساز و کاری جدید در شیوه انجام کار، روش سازماندهی کار و در واقع یک نوع مدیریت جدید در کشور مورد تصویب و تاکید قرار گرفت.در این پژوهش تاثیر پرورش منابع انسانی بر انتخاب و پذیرش دور کاری و اثر تعدیل کنندگی آن بر عملکرد مورد تجزیه و تحلیل قرا گرفته است.محققین، تعداد 156 نفر از مدیران ارشد اجرایی و مدیران منابع انسانی سازمان ها و شرکت های ایرانی را به عنوان جامعه آماری تحقیق انتخاب کردند. با توجه به نوع هدف، داده های مورد نیاز و روش اجرا از روش تحقیق همبستگی و از آزمون های آماری t و رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که روش های پرورش منابع انسانی به شدت با میزان پذیرش دور کاری ارتباط دارند و آن ها رابطه بین دور کاری و عملکرد سازمانی را تعدیل و تنظیم می کنند. اثر تعدیل کنندگی مثبت روش های پرورش منابع انسانی اشاره می کند به اینکه اجرا و پیاده سازی فقط به این علت ضروری و لازم نیست که انتخاب و پذیرش دور کاری را تسهیل می کند بلکه آن ها تاثیر دور کاری در سطح سازمانی را افزایش می دهند. در پایان تحقیق، ضمن بحث و نتیجه گیری، پیشنهادهایی کاربردی برای مدیران سازمان ها و پیشنهاد هایی آتی برای محققین ارایه شده است.

    کلیدواژگان: دور کاری، عملکرد، توسعه منابع انسانی
  • کرم الله دانش فرد*، غلامرضا حیدری کرد زنگنه، محمدعلی زارعی صفحات 59-67

    این پژوهش به بررسی موانع اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده با توجه به گذشت سه سال از اجرای آن در ایران می پردازد، بدین منظور دو دسته عوامل درونی و بیرونی مشتمل بر عواملی که از درون سازمان و متن قانون بر اجرای آن موثرند و عواملی که خارج از سازمان مجری و متن قانون بر اجرای آن موثرند به عنوان متغیرهای مستقل و اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است.این پژوهش، یک تحقیق توصیفی است، که از لحاظ تقسیم بندی بر مبنای مخاطب شناسی کاربردی و یک پژوهش میدانی (پیمایشی) می باشد، تحقیق حاضر در حوزه استان تهران که موثرترین حوزه مالیاتی کشور می باشد پیاده شده و جامعه آماری این تحقیق نیز 500 نفر از کارکنان امور مالیاتی که متصدیان اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشند در نظر گرفته شده است. تعداد نمونه نیز بر اساس جدول مورگان مشتمل بر 217 نفر از کارکنان یادشده می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است که پس از بررسی روایی آن توسط متخصصان و کارشناسان، پایایی آن نیز (با میزان 882/0) مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که، عوامل درونی و بیرونی بر اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده موثرند و مشخص گردید عوامل درونی نسبت به عوامل بیرونی بیشتر مانع اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده می گردند.

    کلیدواژگان: مالیات، مالیات بر ارزش افزوده، عوامل درونی و عوامل بیرونی، موانع اجرای قانون
  • منوچهر منطقی*، سیده منا شیرخورشیدی صفحات 69-83

    تحقیق حاضر با هدف اولویت بندی نقش های مختلف رهبر در فازهای مختلف فرآیند توسعه محصول جدید در سازمان صنایع هوایی کشور صورت گرفته است. بر این اساس ضمن مروری جامع بر ادبیات موضوع و اشاره به تفاوت های فاز ابتدایی و فاز توسعه فرآیند توسعه محصول جدید، نقش های رهبر در فرآیند توسعه محصول جدید از دیدگاه نویسندگان مختلف بررسی گردید و در نهایت پنج نقش استخراج شد. همچنین از میان مدل های مختلفی که برای فاز ابتدایی و فاز توسعه فرآیند توسعه محصول جدید ارایه شده است، به ترتیب مدل پوسکلا (2009) و مدل اسمیت (2006) انتخاب گردید. بر اساس نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها، در فاز ابتدایی به ترتیب نقش های متخصص فنی، برنامه ریز، برقرار کننده ارتباط، تیم سازی و پشتیبان حایز اهمیت هستند و در فاز توسعه نقش ها به ترتیب اهمیت عبارتند از متخصص فنی، برنامه ریز، تیم سازی، برقرار کننده ارتباط و پشتیبان. همچنین مراحل مختلف فاز ابتدایی در فرآیند توسعه محصول جدید از نظر اهمیت رتبه بندی شدند که نتیجه زیر به دست آمد: تشخیص فرصت، ایجاد ایده، ارزیابی نیاز مشتریان، تجزیه و تحلیل کسب و کار، بررسی ایده و انتخاب آن، آزمایش مفهوم، بازبینی فناوری و توسعه مفهوم. همچنین مشخص شد که در فاز توسعه به ترتیب مراحل توسعه و طراحی، مهندسی محصول، آزمون نمونه آزمایشگاهی و تولید در مقیاس انبوه حایز اهمیت هستند. در پایان تحقیق، ضمن تحلیل نتایج و بحث و مقایسه، پیشنهادات کاربردی و پیشنهاداتی برای محققان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: رهبری، نوآوری، فرآیند نوآوری، فاز ابتدایی نوآوری، فاز توسعه نوآوری
  • محمد ودادی*، احمد مهرآرا صفحات 85-94

    از دیدگاه توانمندی روان شناختی، آگاهی از میزان توانمندی کارکنان یا باورها و احساسات روانی افراد از شغل و سازمان و عوامل افزایش دهنده و تضعیف کننده این باورها و احساسات می تواند گامی در جهت رضایت شغلی و بهبود بهره وری نیروی انسانی باشد. بدین ترتیب هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین توانمندی روان شناختی با میزان رضایت شغلی در سازمان امور مالیاتی است. مطالعه حاضر بر مبنای روش تحقیق توصیفی پیمایشی و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی از جامعه آماری تحقیق که شامل کارشناسان مالیاتی (ممیز، سر ممیز و ممیز کل) با استفاده از دو پرسشنامه انجام گردیده است. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون T تک متغیره و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. یافته های آماری نشان می دهد که رضایت شغلی با میانگین 134/3 در وضع نسبتا مطلوبی قرار دارد اما با توجه به تحلیل پرسشنامه ها می توان دریافت که بیشترین نارضایتی مربوط به عوامل بیرونی رضایت شغلی بوده است. میانگین توانمندی روان شناختی (040/3) بیانگر این است که این عامل در سازمان از سطح نسبتا مطلوبی برخوردار است. همچنین نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین توانمندی روان شناختی و رضایت شغلی در سازمان امور مالیاتی رابطه معناداری وجود دارد. نهایتا نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که از بین متغیرهای توانمندی روان شناختی، دو عامل خودمختاری و اعتماد با تغییرات نمرات رضایت شغلی رابطه معنی دار دارد. با توجه به محرز شدن رابطه بین توانمندی روان شناختی و رضایت شغلی در سازمان امور مالیاتی، پیشنهاد می گردد این سازمان شرایطی را فراهم آورد که کارکنان 1-شغل خود را با ارزش تلقی نموده و علاقه درونی نسبت به آن داشته باشند. 2- به توانایی و ظرفیت خود برای انجام وظایف محوله اعتقاد داشته باشند. 3- دارای حق انتخاب، آزادی عمل و استقلال در محیط کار باشند. 4- در تصمیم گیری ها مشارکت داشته باشند. 5- به یکدیگر احساس اعتماد و علاقه مندی داشته باشند.

    کلیدواژگان: توانمندی روان شناختی، رضایت شغلی، ادارات امور مالیاتی شهر تهران
|
  • Pages 1-16

    A major economic issue in Iran that has intensified in the past few years has related to privatization and its implementation in the economy. This interpretation of privatization has been mentioned in Article 44 of the Constitution in Iran. According to this new criteria for evaluating businesses, are public companies better than private ones? In the other words, In the Iranian economy, can privately owned entities better achieve value creation than publicly owned companies? This paper investigates the relationships between types of company ownership (in terms of government patronage) and uses new financial criteria of performance assessment in addition to criteria assessing value creation in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The study covers a 9-year period, and it examines the relationship between ownership type and performance of firms employing new criteria of value creation. Hypotheses are presented and examined by means of correlation, simple linear regression, and comparisons of two tests. The results indicate that there is a significant relationship between the percentage of government ownership of company stock and value creation: private companies, whose proportion of government ownership is less than 50 percent, have greater value creation. In addition, a meaningful relationship exists between the use of new metrics to measure performance based on value (i.e., economic value added and cash value added) and traditional measures (i.e., return on assets and return on equity). In conclusion, privately owned companies are better value creators than publicly held companies.

    Keywords: Government patronage, value creation, Tehran Stock Exchange
  • Pages 17-28

    A major economic issue in Iran that has intensified in the past few years has related to privatization and its implementation in the economy. This interpretation of privatization has been mentioned in Article 44 of the Constitution in Iran. According to this new criteria for evaluating businesses, are public companies better than private ones? In the other words, In the Iranian economy, can privately owned entities better achieve value creation than publicly owned companies? This paper investigates the relationships between types of company ownership (in terms of government patronage) and uses new financial criteria of performance assessment in addition to criteria assessing value creation in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The study covers a 9-year period, and it examines the relationship between ownership type and performance of firms employing new criteria of value creation. Hypotheses are presented and examined by means of correlation, simple linear regression, and comparisons of two tests. The results indicate that there is a significant relationship between the percentage of government ownership of company stock and value creation: private companies, whose proportion of government ownership is less than 50 percent, have greater value creation. In addition, a meaningful relationship exists between the use of new metrics to measure performance based on value (i.e., economic value added and cash value added) and traditional measures (i.e., return on assets and return on equity). In conclusion, privately owned companies are better value creators than publicly held companies.

  • Pages 29-37

    The including issues of good governance in developing countries. In recent years, good governance has become a hot topic in public sector management and governance intermediate role in determining the health of the community plays. The philosophy of the capacity of NGOs and charitable institutions, popular participation is the motivation for altruism and religious beliefs and motives and aims to solve social problems in different areas of their activity. This study examines the components of good governance on non-governmental organization (NGO) is paid. Type of research, descriptive research method used survey (survey) and its target is applied. The tool is a questionnaire. Assess its validity is confirmed through review of content by teachers. Also calculated Cronbach’s alpha reliability coefficient of the questionnaire after modification 0/879 percent. Communications and infrastructure companies, that are members of this research method for stratified random sampling is used. Between general managers and department headquarters were also set and communications infrastructure is distributed. Statistical methods to analyze data from the Pearson correlation coefficient were used. Research findings in the study of relationships between independent variables (results oriented, effective roles and responsibilities, promote values, transparency, capacity building and accountability) And the dependent variable (non-governmental organizations NGO) showed that the factors most influence on the result-oriented non-governmental organization (NGO) and also the accountability component of the lowest impact on non-governmental organization (NGO).

    Keywords: Good governance, results-oriented, effective roles, responsibilities, promote values, Transparency, capacity building, Accountability, government, NGO, private sector organizations
  • Pages 39-58

    The purpose of this paper is to analyze the contribution of human resource (HR) commitment practices to firm performance through the adoption of workplace practices that require the organizational climate created by HR commitment practices. The approach is a survey of 156 senior executives and human resource managers of Iranian companies and organizations and statistical test of research hypotheses through structural equation modeling. The results indicate that the extent that employees have access to HR commitment practices and HR social benefits is positively related to the intensity of telework adoption. Firm performance is positively associated to the intensity of telework adoption, functional flexibility and internal numerical flexibility, and negatively related to external numerical flexibility. HR commitment practices impact directly and indirectly on different measures of firm performance. Cross-sectional, survey-based data that cannot infer causality. Longitudinal and qualitative designs are needed to get a better understanding of the relationships. Data were analyzed by using hierarchical regression and t-student tests. The adoption of HR commitment practices can facilitate the organizational change required by the adoption of telework. The findings provide evidence that HR commitment practices are indirectly related to firm performance through their effects on the use of flexibility practices like telework that require organizational climates containing high levels of trust

    Keywords: teleworking, Performance, HumanResource Development
  • Pages 59-67

    This research examined the barriers to implementation of the VAT Act with respect to three years of its implementation in Iran deals . For this purpose, both internal and external factors, including factors that affect the organization and the law on its implementation And factors outside the host organization and the text on the implementation of effective As independent variables and law enforcement vat As the dependent variable is considered. This research is a descriptive study, that the classification is based on the application of a field study (survey), Study conducted in Tehran province, which is the most effective areas of the country's tax and Popula 􀆟 on study of 500 employees that those in charge of tax affairs are VAT law enforcement Has been considered. The sample consisted of 217 employees is based on Morgan table. Questionnaire data collected by professionals and experts that the validity, reliability as well (with a rate of 0/88) was confi rmed. Results showed that internal and external factors affect the implementation of the VAT Act and Determined by internal factors than external factors are further hampered the implementation of the VAT Act. 1

  • Pages 69-83

    The purpose of this research is to Rank the Leadership Roles at Different Phases of Innovation Process in a New Product Development Project. Reviewing the literature in the field and pointing out the differences between the front-end phase and the developing phase of the new product development process, the leader roles in the new product development process from different authors’ points of view have been considered. And finally five roles had derived. In addition, among different models offered for the frontend phase and the new product development process phase, the Poskela Model (2009) and the Smith Model (2006) were chosen. The results derived from the ques 􀆟 onnaire showed that the most important roles in the front-end phase are technical expert, planner, communicator, team builder and champion. In the development phase the most important roles are technical expert, planner, team builder, communicator and champion. Besides, the ranking of the different stages of the front-end phase in the new product development process derived from the research is: opportunity identification, idea generation, customer need assessment, business analysis, idea screening and selection, concept testing, technology verification, and concept development. Also the ranking of the different stages of the development phase in the new product development process derived from the research is: Development and design, production engineering, pilot testing, and full-scale manufacture

    Keywords: leadership, innovation, Innovation process, Initial phase of Innovation, Development of Innovation
  • Pages 85-94
    Introduction and research objectives

    From perspective of psychological empowerment, knowledge of psychological empowerment or beliefs and emotional feelings of people in jobs and organization and Factors enhancing or weakening the beliefs and Emotions Could be a step toward Job satisfaction and improve workforce productivity. The purpose of this study  is study the Relationship between psychological empowerment and Levels of job satisfaction in Organization of Tax Affairs.

    research method

    This study is based on a descriptive-survey research method, And using Stratified relative sampling of the Statistical Society study that includes tax experts Has been With the use of two questionnaires.

    Results

    Shows the statistical results that Job satisfaction and psychological empowerment are in relatively good condition, There is also a significant relationship between psychological empowerment and job satisfaction in the tax affairs.

    Conclusion

    With regard to the relation between psychological empowerment and job satisfaction in the organization's tax affairs, these organization Provide conditions that Employees Has considered Valuable Their jobs And have an inner passion to their jobs and Should be Participation in decision making.

    Keywords: Psychological empowerment, Job Satisfaction, Organization of Tax Affairs